Skip to content

Kinderpagina

Kom je ook spelen?

Hoi, wat leuk dat je een kijkje neemt op onze website!

Je ouders hebben voorgesteld om bij ons naar speltherapie te komen.
Je vraagt je misschien af waar dat voor is en wat je daar allemaal kan doen.

Ik wil je er graag meer over vertellen.

Wat is speltherapie eigenlijk?

Bij speltherapie mag je iedere week een uur komen spelen in mijn spelkamer. Hier kun je van alles doen. Je kunt er met Playmobil spelen, iets bouwen, knutselen of tekenen. 

Ook zijn er spelletjes, verkleedkleren, een zandtafel, een kasteel met ridders, een poppenhuis en nog veel meer! Je mag overal mee spelen. Maar als je even nergens zin in hebt, mag dat ook.

iStock_000070182345_Full
pexels-yan-krukov-8612894

Waarom willen je ouders dat je naar speltherapie gaat?

Misschien is er iets naars gebeurd waar je steeds aan moet denken. Je wordt gepest of hebt steeds ruzie. Je ouders gaan scheiden of er is iemand doodgegaan. Je kan slecht slapen of hebt steeds buikpijn maar weet niet hoe dat komt. Je bent al een tijdje bang, boos of verdrietig maar kan er niet zo goed over vertellen. 

Je voelt je gewoon niet fijn en dat merken je ouders aan jou. Zij willen graag dat je hier geen last meer van hebt en dat je weer lekker in je vel komt te zitten. Daarom hebben ze mij gevraagd om jou daarmee te helpen.

Ik als helper

Therapeut betekent: helper. Als grote mensen iets dwars zit, praten ze daarover. Voor kinderen is dat vaak lastig. Kinderen houden meer van spelen, dat is namelijk hun manier van praten. 

In de spelkamer mag je zelf kiezen waarmee je speelt en of je wilt dat ik meespeel. Wanneer ik niet mee speel, luister en kijk ik naar wat jij speelt. Want door de manier waarop jij speelt kan ik gaan begrijpen hoe jij je voelt. 

Door het spelen kan ik je helpen je vervelende gevoelens, gedachten of zorgen kwijt te raken. Dat lucht vaak lekker op. Andere dingen lukken dan ook veel beter als je weer vrolijk bent.

pexels-pixabay-262438
Foto van vader met kind

Je kan je weer beter voelen

Wanneer je een tijdje naar speltherapie bent geweest, kan je je beter voelen. Je bent niet meer zo verdrietig, bang of boos, maar kan ook weer blij zijn. Want tekenen, iets bouwen, knutselen of spelen helpt. En het is fijn dat iemand je begrijpt en jou helpt jezelf te begrijpen. 

Als we allemaal denken dat het zo goed is nemen we afscheid van elkaar. Af en toe heb ik een gesprekje met jouw ouders omdat zij ook graag willen weten hoe het met je gaat. Soms komt het ook voor dat ik met jouw juf of meester praat. Van tevoren spreken wij samen af wat belangrijk is om aan hen te vertellen zodat ze jou beter gaan begrijpen en kunnen helpen bij moeilijke dingen.

Misschien tot gauw in de spelkamer!

Er staat een boom in onze tuin

en hij lijkt wel wat op mij,

wanneer het regent is ie zwaar

en als de zon schijnt kijkt ie blij.

Zijn lijf is sterk

en zijn armen groot,

als het kouder wordt

geeft ie zich bloot.

Dan lijkt het weleens

of ie zeggen wil:

“Kom je gauw hier,

want ik voel dat ik ril”.

Toch weet die boom dan zeker

dat ie altijd weer bloeien gaat.

Dat komt omdat ie – net als ik –

heel stevig in de aarde staat.

(Tekst: Eva Schuurman)

Contact

Neem gerust contact met ons op

Telefoon

035 - 5337501