Skip to content

Over Praktijk Roets

Praktijk Roets is ontstaan vanuit onze samenwerking bij Speltherapie Soest. Het echte verhaal achter mensen inspireert ons. Daarom verloopt ook ieder traject anders omdat we kiezen voor maatwerk. In ons team werken we samen op basis van vertrouwen, verbinding en eigenheid. We dragen zorg voor elkaar en hebben wekelijks zorgoverleg zodat we binnen ons team snel kunnen schakelen. 

Zonder oordeel, vanuit oprecht contact, betrokkenheid en humor laten we je welkom voelen en ervaren dat je gezien en gehoord wordt voor wie je daadwerkelijk bent. Het geeft ons enorm veel voldoening om de jou te leren vertrouwen op je eigen mogelijkheden, zodat je weer voelt dat je stevig staat en verder kunt groeien.

 

Emmelie van Leeuwen en Arlen van der Harst

Emmelie van Leeuwen

Praktijkeigenaar
Speltherapeut
EMDR practitioner

Ik woon met mijn man, tweelingdochters en hond in Soest. Mijn belangstelling voor speltherapie is ontstaan vanuit het werken en spelen met kinderen als leerkracht. Het heeft me altijd gefascineerd dat spel laat zien wat er daadwerkelijk speelt achter het gedrag van een kind. Na het opstarten van een eigen praktijk in 2015, Speltherapie Soest, heb ik me aanvankelijk gericht op kinderen en hun ouders. Gaandeweg ben ik me gaan specialiseren in onder andere hechtingsproblematiek en traumaverwerking en ga ik volgend jaar de opleiding tot systeemtherapeut volgen. In mijn collega Arlen vond ik iemand met een kleurrijke persoonlijkheid en dezelfde passie voor hulpverlening. Samen zijn we daarom de multidisciplinaire Praktijk Roets gestart, zodat we naast speltherapie ook andere hulpvormen kunnen aanbieden om hierdoor nog beter aan te kunnen sluiten bij de behoeftes van de cliënt.

Mijn inspiratie haal ik uit het leven, de mensen om me heen en de natuur. Ik geniet van buiten bezig zijn, feestjes, een mooi boek, lekker eten en het vrij spelen van mijn kinderen. Als hulpvrager is het belangrijk dat je iemand kiest waarbij je je echt gezien en gehoord voelt. Wat mij kenmerkt als therapeut en mens is dat ik veel waarde hecht aan oprecht, gelijkwaardig en persoonlijk contact. Ik daag je graag uit om met een milde maar eerlijke blik naar jezelf te kijken, waarbij wederzijdse betrokkenheid en een gezonde dosis humor niet ontbreken. Ik stem af en sluit aan bij waar jij bent, zonder oordeel en met respect voor jouw levensverhaal. Er is nooit sprake van een ‘standaardoplossing’ want ieder kind/mens is uniek en vraagt dus om een afgestemde benadering om uiteindelijk de oplossing in zichzelf te vinden.

Vol verwondering heb ik de afgelopen jaren in mijn werk als speltherapeut gemerkt dat wat kinderen en hun ouders ook hebben meegemaakt, ze over veel moed en (veer)kracht beschikken om het moeilijke toch samen aan te gaan en er uiteindelijk sterker uit komen. Het geeft mij enorm veel voldoening wanneer een kind of ouder zich vrij en veilig genoeg voelt om zich kwetsbaar op te stellen en mij toestaat om te helpen waar het mee worstelt. Ik gun het ieder mens om weer steviger te kunnen staan, zelfstandig verder te groeien en weer te genieten van het leven!

Arlen van der Harst

Praktijkeigenaar
Speltherapeut
Pedagoog

Ik woon met mijn man en drie zoons in Amersfoort. Voordat ik speltherapeut werd heb ik 15 jaar op een behandelgroep in de kinderpsychiatrie gewerkt, met kinderen met een psychische stoornis en vaak ook een verstandelijke beperking. Ik heb daar altijd met veel plezier gewerkt, juist en vooral ook met kinderen waarbij het hard investeren was in de relatie vanwege hechtingsproblematiek en trauma. Als het lukte om hen weer wat vertrouwen in anderen en zichzelf terug te winnen, voelde dat als heel waardevol. Ik heb nog altijd veel aan deze ervaring, omdat ik heb gezien hoe helend het is als een ander je de kans geeft om beetje bij beetje kwetsbaar te durven zijn.  

Werken met kinderen heeft voor mij altijd als natuurlijk en vanzelfsprekend gevoeld. Ik bewonder de veerkracht van kinderen en wil hen graag helpen zo onbevangen mogelijk in het leven te staan. Ik kan als speltherapeut veel van mijn kwaliteiten kwijt, zoals mijn speelsheid, betrokkenheid, daadkracht en een open blik. Ik vind het belangrijk om in verbinding te staan met het kind en zijn of haar omgeving. Die verbintenis vind ik heel betekenisvol, het is mijn overtuiging dat wij dat allemaal nodig hebben om tot ontwikkeling te komen.

Cécile Geraads

Hoofdbehandelaar
GZ-psycholoog
Systeemtherapeut

Als kind wist ik al dat ik later iets met kinderen wilde gaan doen. Dit resulteerde in een studie Pedagogische Wetenschappen en een master Kinder- en Jeugdpsychologie. Om meer ervaring op te doen met kinderen en jongeren ben ik in 2009 gaan werken op een behandelgroep in de Kinder- en Jeugdpsychiatrie; eerst met jongeren en later ook met kinderen, meestal met een verstandelijke beperking. Dit heeft mij als hulpverlener maar ook als mens verder gevormd. Op dezelfde werkplek ben ik eerst ouderbegeleiding gaan doen, naast een opleiding tot systeemtherapeut.

Het systemisch werken is voor mij een belangrijke voorwaarde voor de behandeling van kinderen en jeugdigen en een mooie inspiratiebron. Om mij als professional verder te ontwikkeling ben ik in 2018 gestart met de GZ-opleiding, waardoor ik mij nu naast systeemtherapeut ook GZ-psycholoog mag noemen.

In het werken met kinderen en jongeren vind ik het belangrijk om het kind en zijn gezin of systeem echt te zien en vanuit dat wat wel kan en wel werkt te kijken naar dat wat lastig gaat of moeilijk is. Naast mijn werk voor Praktijk Roets ben ik werkzaam als GZ-psycholoog en systeemtherapeut in de Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Ik werk veel met kinderen en ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB). Naast LVB zijn overvraging, autisme, trauma en hechting expertisegebieden van mij.

Karlijn Musch

Orthopedagoog
Speltherapeut

Ik ben moeder van 4 kinderen en woon in Baarn. Al van jongs af aan wist ik dat ik met kinderen wilde werken. En dan het liefst één op één met kinderen die wat extra aandacht konden gebruiken. Ik ging Pedagogische Wetenschappen studeren en heb vervolgens 10 jaar in de Kinder- en Jeugdpsychiatrie gewerkt. Hier deed ik op de groep veel ervaring op met kinderen en jongeren met diverse complexe problematiek. Nadat ik een tijdje met kinderen met leerproblemen op scholen had gewerkt, besloot ik mijn droom achterna te gaan: het volgen van de masteropleiding speltherapie. Deze heb ik in februari 2022 afgerond en nu ik daadwerkelijk aan de slag ben als speltherapeut valt alles voor mij op zijn plek. Ik vind het fantastisch om kinderen middels spel te mogen begeleiden en tot bloei te laten komen. Daarnaast benut ik mijn kennis als gedragswetenschapper om het kind verder te helpen.

In de therapie vind ik het belangrijk dat het kind helemaal zichzelf mag zijn en door middel van spel en creatieve werkvormen weer in zijn eigen kracht durft te geloven. Dat het kind zich zonder oordeel gezien, gehoord en belangrijk voelt. Ik heb een rustige, geïnteresseerde houding en probeer, mede vanuit mijn reiservaringen, cultuur-sensitief te werken. Het werken met kinderen blijft voor mij elke dag bijzonder. De uitspraken die ze doen, hun manier van denken, de kleine en grote stappen die ze binnen en buiten de therapie maken en de dankbaarheid als ze merken dat iets hun helpt. Dit maakt dat ik blijf genieten van het werk dat ik doe en met elk kind vind ik het mooi en bijzonder om op ontdekkingsreis te gaan naar wat het nodig heeft om weer lekker in zijn/ haar vel te komen.

Carina van den Hof

Speltherapeut
Weerbaarheidstrainer
Kindercoach

Ik woon met mijn man en drie kinderen in Barneveld. Als kind wist ik al, later wil ik met kinderen werken. Eerst dacht ik als leidster op een kinderdagverblijf, later werd dit leerkracht. Waar ik ook werkte met kinderen ik ben altijd extra alert geweest op kinderen waarbij het niet allemaal vanzelf ging of die het moeilijk hadden. De behoefte om deze kinderen te helpen zit er al van jongs af aan in. In mijn tijd als leerkracht merkte ik dat ik in mijn rol als leerkracht hier niet genoeg mee kon. Na de geboorte van mijn kinderen een tijdje thuis te zijn geweest wilde ik weer werken en besloot ik dan ook niet weer als leerkracht te gaan werken maar de opleiding tot kindercoach te gaan volgen en mijn eigen praktijk te starten.

Het liep allemaal goed maar ik merkte dat kinderen het soms lastig vinden om woorden te geven aan hun gevoel en liever spelen of tekenen. Het voelde alsof ik niet genoeg tools had om deze kinderen goed te helpen. Als je als volwassenen niet lekker in je vel zit is het vaak al lastig om precies te zeggen wat je voelt en hoe dit komt. Voor kinderen is dit net zo moeilijk of eigenlijk nog moeilijker. Kinderen zijn zich vaak niet bewust van hun gevoelens en kunnen er geen woorden aangeven of hebben er gewoon nog geen woorden voor. Kinderen communiceren via spel. Met hun spel laten zij zien wat hen diep van binnen bezig houdt, wat ze beleven en hoe ze dit ervaren. Daarom ben ik de opleiding speltherapie gaan volgen. Ik vind het geweldig mooi dat ik getuige mag zijn van dat wat het kind mij via spel laat zien en dat ik kinderen op deze manier kan helpen. Zo kan het kind groeien, meer zelfvertrouwen ontwikkelen en weerbaarder worden.

Als moeder merkte ik dat ook mijn eigen kinderen niet zomaar huppelend door het leven gingen. Ik ging op onderzoek en leerde over hoog gevoeligheid, ook wel hsp; high sensitive person, genoemd. Ik herkende mijzelf en mijn kinderen hierin. Ik heb mij hier verder in verdiept om zo ook andere kinderen te kunnen helpen hiermee om te gaan en te laten ontdekken dat het zorgt voor vele talenten en kwaliteiten.

Katrien Costermans

Kinder- en jongerencoach
Speltherapeut

Ik woon met mijn man en twee tieners in Soest. Ik ben altijd al gefascineerd door kinderen en jongeren die het, om wat voor reden dan ook, sociaal-emotioneel moeilijk hebben. Deze interesse begon in het onderwijs, waar ik 15 jaar heb gewerkt als docent en mentor op een school voor moeilijk lerende kinderen. Daarna heb ik ook enige tijd gewerkt met anderstalige kinderen en jongeren. Ik begeleidde kinderen en jongeren in hun zoektocht naar zichzelf en hielp ze bij het ontdekken van hun kwaliteiten.

Het begeleiden, coachen en ondersteunen van kinderen en jongeren vind ik een mooi proces. Ik bewonder de kracht en de veerkracht die ze hebben. Vanuit het werken met deze kinderen is mijn interesse voor kinder- en jeugdtherapie ontstaan en zo heb ik besloten om de opleiding Speltherapie te volgen. Ik heb gewerkt bij een aantal instellingen en heb sinds 2015 ook een eigen praktijk.

Mijn aanpak is erop gericht om samen met het kind of de jongere de eigen mogelijkheden en kwaliteiten te ontdekken en onderzoeken. Ik werk vanuit de visie dat het kind of de jongere het altijd zelf in zich heeft om te kunnen groeien. Als speltherapeut help ik het kind of de jongere (weer) te laten vertrouwen op die eigen kracht.

Ellen Hamer

Gezinsbehandelaar (IAG)
Ouderbegeleider

Ik heb altijd veel plezier beleefd aan het werken met kinderen. Ruim twaalf jaar heb ik in de kinderpsychiatrie gewerkt, op behandelgroepen voor kinderen met een psychiatrische stoornis en vaak een verstandelijke beperking. Met veel plezier heb ik met deze kinderen gewerkt, door samen te zoeken naar de manier waarop zij het beste tot ontwikkeling komen.  

Voor mij is een kind onlosmakelijk verbonden met zijn of haar ouders/opvoeders. In mijn functie als intensief ambulant gezinsbehandelaar kijk ik naar het gezinssysteem. Elke systeem draait middels een eigen mechanisme; eigen normen/waarden, krachten, overtuigingen en gezinspatronen. Dit mechanisme maakt elk gezin uniek en elk gezinslid heeft zijn/haar eigen functie en rol binnen dit geheel.

Soms overkomen ons dingen of zijn er ervaringen in het leven die ons uit balans halen, die het mechanisme van een gezin doet haperen. Samen met het gezin ga ik op zoek naar aanknopingspunten om zo hun krachten (opnieuw) zichtbaar te maken en te versterken.

Arenda Oomen

Speltherapeut
Kindercoach
Pedagoog

Mijn wortels liggen in de klei van Groningen, waar ik in een groot gezin ben opgegroeid en er altijd ruimte was om te spelen. Met mijn toenmalige man en stiefkinderen heb ik enkele jaren in het buitenland gewoond, waar ook mijn kinderen zijn geboren. Inmiddels zijn die allemaal uitgegroeid tot fijne volwassenen en ben ik oma van vier lieve kleindochters, die regelmatig komen spelen, knutselen en voorgelezen worden. Verder geniet ik van de mooie omgeving waar ik woon, van fietsen, wandelen en kamperen met mijn vriend en houd ik van bloemen, mijn moestuinbak op drie hoog, lezen en museumbezoek.

In 2020 ben ik begonnen aan de Masteropleiding speltherapie. Ik heb ervoor gekozen om speltherapeut te worden met de wens om meer kinderen op een bij het kind passende manier (spel!) te kunnen begeleiden op een stukje van hun levenspad. Die wens was lang geleden al de reden om als 20-jarige van studie te veranderen en juf te worden. Hoewel ik met heel veel plezier en voldoening als juf, schoolbegeleider en intern begeleider heb gewerkt, merkte ik dat ik afgedreven was van mijn oorspronkelijke drijfveren. En nu ben ik als 61-jarige begonnen aan mijn laatste jaar van de opleiding tot speltherapeut en mag ik mijn stage doen bij Praktijk Roets!

Ik heb op school veel kinderen begeleid met oplossingsgerichte coaching. Daarbij bepalen kinderen zelf waar ze aan willen werken en welke manier bij hen past. Een jongen zei over mij: “juf Arenda luistert echt”. Voor mij is dat een groot compliment. Ik wil luisteren naar wat kinderen vertellen of laten zien, zonder oordeel en met respect voor wie zij zijn. Ik heb geleerd dat vertrouwen op hun eigen weten en wens om te groeien van groot belang zijn om de kracht in henzelf te vinden.

Ik heb me altijd hard gemaakt voor een grote plaats voor zelfgekozen spel in de klas. Het is mooi om te zien hoe kinderen in spel zich kunnen uiten en nieuwe dingen uitproberen, ook als ze de taal niet hebben om erover te vertellen. Als speltherapeut in opleiding leer ik het spel zo te begeleiden, dat het nog meer een weg is om als kind en mens steviger te wortelen en door te kunnen groeien.

Hester Salverda

Speltherapeut
Gezinsbehandelaar
Autisme-specialist

Door de ogen van een kind de wereld in kijken heeft mij altijd gefascineerd. Het verhaal wat ze vertellen, vaak door hun spel heen, zo echt en zo ontwapenend. Ik kan een kind nooit los zien van het systeem waar ze in opgroeien en ik geloof dan ook sterk in het belang van samen optrekken.  

Inmiddels heb ik al heel wat jaren werkervaring. Ik heb op de groep gewerkt met kinderen en jongeren, in het speciaal onderwijs, regulier onderwijs voor kinderen met een speciale hulpvraag, mijn eigen praktijk gehad als gezinsbehandelaar en speltherapeut en nu in dezelfde functies werkzaam bij de jeugd ggz in een team voor kinderen van 0-6 jaar en bij Praktijk Roets.  

In mijn vrije tijd ben ik graag in de natuur, actief, houd ik van kamperen, spreek ik af met mensen, houd ik er van om creatief te zijn, houd ik van reizen en probeer ik graag nieuwe dingen uit. En ik heb ook nog een hele leuke man om deze dingen mee te delen.

Anouk Hilhorst

Speltherapeut
Jeugdprofessional

Als kind ben ik in Soest opgegroeid met een grote liefde voor dieren en de natuur. Ook was mijn gevoeligheid toen al kenmerkend voor mij. Op jonge leeftijd worstelde ik met mijn gevoeligheid en het gevoel dat ik anders was dan andere kinderen. Als volwassene weet ik dat in mijn gevoeligheid juist mijn kracht ligt en dat ik hierdoor goed de verbinding aan kan gaan met anderen. Graag zet ik mijn kracht als speltherapeut in om de nieuwe generatie kinderen mee te geven dat zij precies goed zijn zoals zij zijn. In de spelkamer vind ik het dan ook belangrijk om het kind zonder oordeel te zien en mij volgend op te stellen.

Tijdens mijn opleiding tot Jeugdzorgprofessional heb ik geleerd dat het opvoeden van kinderen tot evenwichtige volwassenen niet altijd vanzelfsprekend is. Het ouderschap wordt veelal als prachtig gezien, maar kan ook behoorlijk ingewikkeld zijn. Naar mijn mening heeft zowel de ouder als het kind hierin een individueel leerproces met het bijbehorende pad. Als speltherapeut loop ik, waar nodig, graag een stukje mee op dit pad. In het therapieproces staat voor mij de verbinding, de relatie tussen ouder en kind, centraal. Hierin vind ik wederzijds vertrouwen, samenwerken en je authentieke zelf kunnen zijn belangrijk.

De afgelopen jaren heb ik tijdens mijn werk en stages ervaring opgedaan met kinderen en hun ouders. Mijn affiniteit ligt bij kinderen welke zijn vastgelopen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling, (hoog)gevoelige kinderen, kinderen welke een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt en kinderen welke een verlieservaring hebben meegemaakt (bijvoorbeeld een overleden persoon of een echtscheiding).

Ik zie het als een voorrecht om een bijdrage te mogen leveren aan het laten opgroeien van kinderen in een liefdevolle en ontspannen gezinssituatie. Op naar een nieuwe generatie kinderen die opgroeien tot authentieke, veerkrachtige en gevoelige volwassenen.

Roets

Stel dat een mens een boom zou zijn,

met takken als armen en blaadjes als haar,

de schors als huid, de knoesten als knieën

en een ring voor ieder jaar,

dan zou elk seizoen verandering brengen

in wie dat mens van buiten is,

maar zorgt binnen de boom hetzelfde patroon

toch altijd voor gelijkenis.

 

Omdat bomen ondergronds

zo groot zijn als erboven

en je soms niet zo diep graven durft

om te zien wat je mag geloven;

dat jouw boom zoals hij is

heel stevig is gebouwd,

niet valt als hij buigt, omdat ie steeds

zijn wortels heeft vertrouwd.

(Tekst: Eva Schuurman)